Ad van den Boom

Zeven jaar en winnaar van een straattekenwedstrijd. De tekening waarmee hij eerste werd, was een landschap getekend vanuit vogelperspectief. De hoofdprijs. Een doos met 12 tubes verf en wat kwasten. Eenmaal thuis wist hij direct wat hij zou gaan schilderen. Een boom. Niet alleen omdat hij Van den Boom heet. Er was nog een reden waarom het een boom moest worden. De inspiratie was de roze perzikboom van Vincent van Gogh. Een reproductie die bij hun thuis in de woonkamer hing.

Eerste schilderij

De boom die hij wilde schilderen, stond middenin een weiland dat omringd werd door een sloot. Een ezel had hij natuurlijk niet. Daarom ging hij in de sloot staan en op de rand legde hij een plankje om op te schilderen. Op die manier ontstond een soort ezel en vanuit dit standpunt maakte hij zijn eerste schilderij met een boom. Wat is er in al die jaren gebeurd tussen dat het eerste boomschilderij en de serie met bomen die hij in 2022 is gaan maken? Zoals bij de meeste mensen, is er in die jaren veel gebeurd. Maar, laten we ons beperken tot creativiteit.

Ad van den Boom gaat als creatief werken in de reclame

In eerste instantie heeft zijn sporen verdient als copywriter en later als creatief directeur. Als creatief pur sang verlegt hij de grenzen van het vak. Hij staat aan het begin van een aantal nieuwe merken, waarvoor hij zowel de naam, het beeldmerk en zelfs producten en retailconcepten bedenkt. Met zijn werk wordt hij met nationale en internationale prijzen onderscheiden. Maar roem en succes is niet wat hem drijft. Hij wil de wereld verbeteren. De mooiste campagne die hij maakt, is met Stephen Hawking, die persoonlijk toestemming geeft om in de campagne gebruikt te worden. Tevens bedenkt hij Mappa Mondo voor het Nederlandse Rode Kruis, een huis voor kinderen met een korte levensverwachting. Midden jaren negentig geeft hij een aantal jaren les aan de Hogeschool der Kunsten in Utrecht. In al die jaren blijft Van den Boom schilderen en schrijven. In 2000 publiceert hij een kinderboek en vanaf 2005 start hij met beeldhouwen.

Crealisme

In 2013 start hij met Crealisme, dat ervan uitgaat dat de wereld maakbaar is. Volgens Van den Boom gaat het niet om wat je ziet, maar om wat je ervaart.Naar aanleiding van de ramp met de MH-17 brengt hij samen met het Singer Museum in Laren en de Gemeente Hilversum een gedenkboekje uit. Door de jaren heen exposeert hij bij verschillende galerieën in binnen- en buitenland. Zo was zijn werk in 2015 te zien op de KunstRai in Amsterdam en in 2019 in Zermatt in Zwitserland.

Terug naar de oorsprong

Hij is weer terug waar hij ooit begonnen is. Terug bij de boom waar het schilderen ooit begon. Hij schildert alleen deze keer niet de boom die hij ziet, hij schildert de boom die in hem zit. De boom die je niet van buiten ziet, maar die diep van binnen in hem leeft. Kleurrijk, fantasierijk en positief. Soms ook verdrietig, maar altijd hoopvol.

Ook exposeren bij Mijn Galerie? Klik dan hier.